Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Aquestes són les candidatures al Moianès per les properes eleccions municipals

La junta Electoral ha donat a conèixer aquesta setmana al butlletí oficial de la província de Barcelona les candidatures que s’han registrat per a participar a les eleccions municipals del 28 de maig.

Al Moianès, Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal i Junts – Compromís Municipal són les formacions que reuneixen més llistes amb 9 i 8 respectivament. El PSC – Candidatura de Progrés concorrerà en 4 municipis. Cup – Capgirem i Vox presenten una candidatura a Moià i també repeteix la formació independent Castell en Positiu.

Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal

La formació concorrerà a tots els municipis excepte Sant Quirze Safaja. A la capital Dionís Guiteras repeteix com a alcaldable per Ara Moià per quarta vegada consecutiva amb l’objectiu de mantenir l’alcaldia per la formació. Recuperen candidatura a Castellterçol on no van fer llista el 2019, l’alcaldable serà Noemi Ció. A Collsuspina hi ha relleu al capdavant d’Ara Collsuspina on Elena Perera encapçala la llista en lloc d’Oriol Batlló. També dóna un pas al costat Salvador Tresserra a l’Estany després de 16 anys d’alcalde i de regidor des de 1987. En lloc seu al capdavant d’Acord per l’Estany hi haurà Enric Rovira. Xavi Baraut repeteix com a alcaldable d’Oló Som Tots i Eduard Guiteras a Erc Castellcir amb l’objectiu de revalidar l’alcaldia.  On Esquerra no governava i presenta candidatures és a Monistrol de Calders amb Quintí Ustrell de cap de llista, a Calders amb Montserrat Gomariz i a Granera amb Dolors Elias.

Junts – Compromís Municipal

La formació presenta 8 candidatures, a la capital  es presenten amb el nom de Junts per Moià Montví i la Montjoia, nom que vol donar visibilitat a les dues urbanitzacions del municipi. Al capdavant repeteix candidata amb Maria Tarter que encamina una 4ta legislatura al consistori. Aleix Roca, actual regidor a l’oposició s’estrena com a cap de llista per Connectem Castellterçol. A Calders repeteix de candidat Eduard Sànchez amb Tot Per Calders per intentar sumar un tercer mandat com a alcalde. A Monistrol Arturo Argelaguer optarà a l’alcaldia per Junts i a Sant Quirze Safaja Lluís Piella substitueix a Anna Guixà al capdavant de Bateguem per Sant Quirze. A Granera Pere Genescà, alcalde des de l’any 2003, no es torna a presentar després de 20 anys al capdavant de l’ajuntament, li agafa el relleu Joan Vilaplana. A Collsuspina l’actual regidora a l’oposició, Laia Oller, intentarà arriba a l’alcaldia encapçalant Fem poble, Fem Collsuspina.

Vuit dels nou membres de la llista de Junts a Santa Maria d’Oló són família i no viuen al poble

La llista “familiar” de Junts a Santa Maria d’Oló arriba de les mans del Joan Antonell Cobarons. Nascut al poble en va marxar amb els seus pares amb 5 anys. Tot i tenir familiars al poble no hi resideix ni hi fa vida habitualment. La candidatura ha estranyat a Oló perquè la majoria de membres que la formen tenen els cognoms Antonell i Cobarons. A més a més, tampoc es coneix que visquin al municipi.

 

PSC – Candidatura de Progrés

Els socialistes sumen una candidatura nova a Castellterçol encapçalada per Francisco Sol de la Vega. A Moià Repeteix de candidata Susana Tapia amb les expectatives de millorar els resultats i aconseguir més d’un regidor a la capital de comarca.  A Granera el candidat és Carles Sig i a Sant Quirze Safaja repeteix de cap de llista l’actual consellera comarcal de Territori Sonsoles Letang.

Castell en Positiu

Després de dos mandats com a alcalde de Castellterçol Isaac Burgos no opta a la reelecció i al capdavant de Castell en Positiu opta a l’alcaldia Toni Massot, actual regidor de Via Pública, Medi Ambient i Protecció Civil.

CUP – Capgirem

La formació presenta dues candidatures menys a la comarca no formant llista a Monistrol de Calders i Calders. A Moià l’advocada Lakshmi Roset, actual regidora a l’oposició, serà la nova cap de llista de Capgirem Moià.

Capgirem Moià canviarà un dona de la llista per arribar al 40% d’homes que estipula la llei electoral

Dimarts la Junta Electoral va comunicar a la formació vinculada a la Cup que no complien els requisits per a concórrer a les eleccions perquè no complien la llei electoral en la qüestió de paritat, en haver-hi més menys d’un 40% d’homes. La formació va presentar al·legacions a la impugnació argumentant que “no té cap mena de conseqüència negativa” que un partit superi el 60% de dones, ja que la llei de la paritat es va fer per garantir la representació de les dones, tradicionalment infrarepresentada en la vida política. Tot i així, les al·legacions no han prosperat i s’han vist a obligats a plantejar un canvi a la llista.

L’esmena s’ha de presentar abans de dissabte i encara estan estudiant quin serà el millor canvi en una llista on hi ha 8 dones i 5 homes. Finalment hi haurà 7 dones i 6 homes i la dona que surti es mantindrà en el projecte i anirà de suplent. Capgirem Moià troba “absurd” que una llei que havia de servir per corregir la “infrarepresentació” històrica de les dones ara els penalitzi just pel contrari.

Vox

Finalment, Vox presenta una candidatura a Moià encapçalada per Felipe Ruiz.