Anna Gabriel a Sallent: “no és un debat de símbols sinó sobre els diferents models de país”

215
Imatge de la Fumera - Sallent

La sallentina “torna” al seu poble per parlar de repressió i exili amb el raper Valtonyc. Una conversa per videoconferència emmarcada en els actes de la Fumera.

Ahir va ser la primera vegada que els veïns de Sallent podrien veure a l’Anna Gabriel en directe per una pantalla i, alhora, era la primera edició de la Fumera sense ella. Per tot això, els organitzadors de la Festa Major Alternativa van voler “fer possible l’impossible” i van ajuntar, en una mateixa plaça, la sallentina Anna Gabriel, des de Suïssa, i el mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com Valtonyc, des de Bèlgica. Els acompanyaven la directora de La Jornada, Laia Altarriba, que conduïa la conversa, i el membre de la plataforma ‘No Callarem’, Pep Tarrades.

Tant un com l’altre van denunciar que el debat sobre els llaços grocs eclipsa la demanda de llibertat. L’exdiputada de la CUP va més enllà i creu que es tracta de diferents models de país. Unes paraules que ratifica el raper Valtonyc que, a més, diu al govern espanyol que “si no vol llaços grocs, que no empresoni als polítics”.

Tot plegat és un debat que, també segons Tarrades, va més enllà del que simbolitza un llaç groc. Denuncia que el “problema real” és el creixement de l’extremadreta a Europa. Gabriel afegia que és això està a l’agenda política d’Europa i que aquí segueix impune. Amb tot, aposten per trobar un equilibri perquè la gent no tingui por ni els freni i demanen que tampoc es caigui en l’autocensura.

Gabriel s’acomiadava assegurant que no podria tornar fins que el país estigués preparat per “combatre el feixisme i l’antidemocràcia”. Així, va encoratjar als assistents a seguir lluitant per aconseguir-ho.

“L’exili té moltes cares”

La sallentina i el mallorquí també van parlar d’exili. Gabriel reconeix que malgrat la duresa amb la que en parla, també “és un privilegi”. Assegura que Ginebra és una ciutat “molt particular”, que al llarg de la seva història ha acollit moltes persones que s’havien exiliat.

I és que, diu, que “l’exili té moltes cares” especialment per Catalunya, que s’ha construït “des de i malgrat l’exili”.

També creu que Espanya ha d’aprendre “molt”, políticament, del país suïs. “Aquí les urnes no fan por”, explica la sallentina, que afegeix que allà fan consultes i referèndums populars molt sovint i que acaten el resultat majoritari.

Tots dos coincideixen que el més important, quan són tan lluny de casa, és l’escalfor i la solidaritat de les persones. És per això que van encoratjar als presents a seguir mobilitzant-se perquè, diuen, “són les persones les que han d’empènyer el procés” i no pas les institucions. Argumenten que per elles és “molt incòmode el que passa a Espanya” i que no ho condemnen públicament ja que forma part d’Europa. “És més senzill condemnar vulneracions de drets humans en altres latituds”. Ho va dir Gabriel:

Per la seva banda, Valtonyc explicava que marxar li va permetre internacionalitzar el seu cas. Creu que és important explicar-ho a Europa i dir que “no només és un tema de catalans i polítics sinó de drets fonamentals”.

Denuncia, així, que Espanya “utilitza la llei per interès polític” i que ara se’ls qüestiona. Tot això uns dies abans que la justícia belga decideixi si l’extradeixen a Espanya, on l’acusen per delictes d’apologia del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces.