AMPANS rep el 9è Premi Factor Humà Mercè Sala

147
AMPANS rep el 9è Premi Factor Humà Merè Sala
AMPANS rep el 9è Premi Factor Humà Merè Sala

REDACCIÓ | La Fundació Factor Humà ha reconegut la Fundació santpedorenca AMPANS amb el 9è Premi Factor Humà Mercè Sala. Així ho ha decidit el jurat, que ha premiat l’entitat bagenca considerant que compleix amb els dos requisits fixats per fer-se mereixedor del guardó: tenir a les persones com a prioritat, i representar de manera excel·lent els quatre valors que identificaven a la política i economista Mercè Sala. Aquests valors són el tracte humà, la innovació, la visió global i el pragmatisme. En paraules de la Directora de la Fundació Factor Humà, Anna Fornés, “el Jurat del Premi ha reconegut a aquesta entitat per treballar per a la promoció de l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, i a més fer-ho de manera impecable posant el tracte humà al centre. En els seus 50 anys de trajectòria han creat un projecte molt gran, que a més és viable econòmicament”. Al llarg del seu discurs Fornés ha afegit que “el d’AMPANS és un model replicable i realista. Un exemple a seguir per a moltes altres organitzacions del nostre país, i premiar-la ha de contribuir al fet que es converteixi en un referent encara més important”.
L’esdeveniment, que es va celebrar ahir a l’auditori del CaixaForum de Barcelona, va congregar prop de 350 directius i personalitats de la societat catalana. Entre ells, Xavier Serra, Director General d’ Affinity Petcare, -empresa guardona durant la 8ª edició-, i que ha estat l’encarregat de lliurar el guardó a Toni Espinal, Director General d’AMPANS.

Espinal ha agraït el Premi i ha declarat que des d’AMPANS “admirem la trajectòria i el llegat de Mercè Sala i compartim els seus valors, la seva voluntat transformadora de la societat i la idea que el major capital de les empreses són les idees i les persones”.
Durant el discurs, Espinal ha assenyalat que el repte d’AMPANS consisteix en “donar serveis, suports, oportunitats, a totes i cadascuna de les persones amb discapacitat del Bages. Principalment perquè puguin fer el seu projecte de vida, perquè siguin ciutadans de ple dret, perquè gaudeixin d’una vida plena i perquè siguin felices”. També ha destacat que un dels factors claus d’AMPANS és la cerca de l’excel·lència en tot el que fan i que el seu treball és de llarg recorregut. De la mateixa manera, ha parlat de compromís, que tal com ha indicat, “és el valor essencial de les nostres persones i de la nostra cultura corporativa”.
Finalment, ha afirmat que “de la nostra gent, hem après que la felicitat, l’objectiu comú de tots els éssers humans, no va correlacionat amb el coeficient intel·lectual ni amb la riquesa ni amb el poder”. Així, ha conclòs assegurant que “l’anhel d’AMPANS és fer un món millor per a les persones amb discapacitat i les persones vulnerables. Tenim l’anhel que siguin feliços en una societat més justa, més inclusiva i més acollidora”.

En aquesta 9a edició del Premi Factor Humà Mercè Sala, el Jurat del Premi ha estat format per Salvador Alemany, Imma Amat, Victòria Camps, Manel del Castillo, César Molins, Maravillas Rojo i Xavier Serra, persones que van conèixer Mercè Sala i guanyadors d’edicions anteriors. Els motius que els han portat a guardonar AMPANS són:

 • Tracte humà
  AMPANS ho té integrat entre els valors que li són propis, juntament amb l’amabilitat, el respecte, la professionalitat, la responsabilitat o el compromís. Es preocupen perquè tot el personal conegui i comparteixi el projecte comú, perquè estigui satisfet amb el seu lloc de treball. A més, compten amb un codi d’ètica en el qual reflecteixen fins a 17 compromisos envers les seves treballadores i treballadors. Entre ells, figuren la motivació, la igualtat, la formació, el reconeixement, la informació o la conciliació.
 • Innovació
  Aquesta entitat del Tercer Sector ha estat pionera a l’hora d’entendre el treball d’atenció a les persones com una tasca professionalitzada. També la gestió del coneixement és un pilar fonamental a AMPANS. Per això, impulsen un Postgrau sobre Salut Mental i Alteracions de Conducta en persones amb discapacitat intel·lectual, que s’imparteix a la Universitat Internacional de Catalunya.
  A nivell tecnològic, estan darrere d’interessants projectes com l’aplicació mòbil de Voluntariat o l’ENTIGEST, un programari de gestió per a entitats de serveis destinats a persones amb discapacitat intel·lectual. Permet agilitar i compartir la informació entre els diferents professionals d’una forma segura i brinda la possibilitat de disposar d’expedients digitalitzats de les persones ateses, així com de reduir processos administratius.
 • Visió global
  AMPANS treballa amb un objectiu que requereix una perspectiva transversal. Això es deu al fet que acompanyen a les persones en tots els àmbits de la vida, des de l’escola d’educació especial, la formació, el treball, l’ocupació terapèutica i la igualtat d’oportunitats. Cal destacar que el compromís d’AMPANS és amb les persones, però també amb el territori on operen. D’aquesta manera, treballen per sensibilitzar la societat cap a les persones amb discapacitat i fomenten la implicació social en el seu projecte fundacional.
 • Pragmatisme
  Pel que fa a aquest valor, i per satisfer les necessitats de tots els seus grups d’interès, tenen molt present la qualitat. La satisfacció i fidelització dels seus clients, a través d’aquesta qualitat, és el que garanteix la continuïtat del projecte d’AMPANS. El vi U d’Urpina n’és un exemple: es tracta d’un vi solidari guardonat durant 3 anys consecutius al Catavinum World Wine Spirits. Els formatges Muntanyola, que AMPANS elabora des del 2014,  també han estat reconeguts per la seva alta qualitat.

20 anys deixant petjada, 9ª edició del Premi Factor Humà Mercè Sala

Durant l’acte de lliurament, que ha tingut lloc a l’Auditori del Caixaforum de Barcelona i que ha portat per títol “20 anys deixant petjada”, la Fundació Factor Humà ha posat en valor les seves dues dècades d’història dedicades a la millora de la gestió de les persones en les organitzacions. La periodista Xantal Llavina ha estat la conductora de l’esdeveniment en el qual també hi han participat Àngel Font, Director Corporatiu de Persones i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”, i Juliana Vilert, Presidenta de la Fundació Factor Humà.

Fins avui, empreses com La Fageda, Metalquimia, Desigual, Hospital Sant Joan de Déu, Softonic, ESTIMIS, AMAT Immobiliaris o Affinity Petcare han estat premiades amb aquest guardó que va ser instaurat pel Patronat de la Fundació Factor Humà l’any 2009, després de la mort de Mercè Sala.