15 alumnes de Turquia conviuen amb alumnes de Sant Fruitós de Bages fins diumenge. Es tracta d’un intercanvi entre l’institut Sinav Koleji d’Antalya i el Gerbert d’Aurillac i destaca per ser el primer que el centre de Sant Fruitós fa amb un de Turquia i amb alumnes de l’edat de 12 i 13 anys. L’intercanvi es va quedar a pocs punts d’aconseguir la beca de la Unió Europea Erasmus, però com que hi havia bona entesa entre professors van decidir tirar endavant el projecte.

Ràdio Sant Fruitós vam fer una visita a l’institut el dimecres, quan els alumnes turcs també hi eren. Van arribar dimarts, dimecres s’estaven a l’institut fent algunes classes i explicant-se curiositats. La comitiva marxa diumenge, després de visitar Barcelona, Montserrat, Sant Benet de Bages, Sant Fruitós i Manresa. El Manel Sánchez i la Montse Reguant són els professors del Gerbert d’Aurillac que han coordinat l’estada aquí al poble.

Antalya és una ciutat d’uns 800.000 habitants, d’una zona turística, al sud d’Istanbul. En referència a la situació del país respecte als atemptats que han patit, com en altres capitals europees, Sánchez i Reguant tradueixen així la visió que en tenen els professors i estudiants turcs.

Els professors turcs que acompanyen els 15 alumnes d’Antalya voldrien que els seus alumnes aprenguessin valors d’amistat i respecte, alhora que milloressin el seu anglès i els seus coneixements culturals. Hem parlat amb l’İrem Karakas, l’Emre, l’Ümit Yapar i l’Asiye Gülsen Özgün.


El Ferran Grandia és un estudiant que acull un alumne turc a casa seva. Està sorprès de com de ràpid s’han adaptat.

La Duru Dogmus i la Yagmur Varol són dues estudiants de Turquia que estan molt contentes de fer l’intercanvi. És la primera vegada que visiten el país. Ens expliquen per què van decidir fer l’intercanvi, primer en turc i després en anglès.

La intenció dels professors és que els alumnes del Gerbert d’Aurillac puguin visitar Turquia de cara el primer trimestre del següent curs, però com que no hi ha beca Erasmus encara s’ha de concretar quan i com es faria l’intercanvi.