Althaia lidera un estudi per comprovar si l’artteràpia redueix l’ansietat i la depressió en pacients oncològics

133
Pla general de la Khaoula Loukil fent una sessió d'artteràpia a casa seva. En primer terme, un dels murals amb la paraula 'Felicitat'. Imatge del 26 de març del 2021. (Horitzontal)

La Fundació Althaia ha impulsat un estudi basat en l’artteràpia, una pràctica que permet al pacient expressar-se a través d’una obra artística i facilitar un canal de comunicació de les seves emocions. Aquest projecte, en el qual hi participaran més de 400 pacients oncològics d’arreu del país, servirà per conèixer si l’artteràpia pot ajudar a reduir els nivells d’ansietat i depressió.

Elisendra Campreciós, llevadora i art terapeuta d’Althaia, és la responsable dels tallers. És una de les principals investigadores de l’estudi i, segons explica, les sessions d’artteràpia són espais d’autocura, evasió i empoderament.

 

 

Els tallers ja fa més d’un any que es duen a terme i hi han participat prop d’un centenar de persones. Ara però, el projecte, impulsat per la Fundació Nous Cims, fa un pas més i durà a terme un estudi per avaluar l’eficàcia de l’artteràpia en la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer.

El treball es farà amb més de 400 pacients de 8 centres sanitaris de Catalunya.

Per poder participar en aquests tallers, no cal tenir coneixements en el camp artístic. Cadascun dels vuit centres sanitaris que participen a Catalunya s’encarregarà de gestionar un grup de persones en tractament. La mostra es dividirà en dos grups: un grup format per usuaris que rebran l’atenció habitual i un altre que participarà en dotze sessions d’artteràpia. D’aquesta manera es podran analitzar els resultats de cada grup d’usuaris i valorar-ne l’efectivitat.