Althaia i la Joviat tornen el plaer de menjar a persones que no poden ni empassar ni mastegar

239
Una de les usuàries tastant els plats. - FOTO: ACN
Una de les usuàries tastant els plats. - FOTO: ACN

Althaia i la Joviat ajuden a les persones que no poden ni empassar ni mastegar a recuperar el plaer de menjar. Es tracta d’un projecte que compta amb tecnologia 3D per crear plats i substituir purés i triturats.

El projecte liderat per la fundació mèdica i l’escola de cuina manresana utilitza impressores de 3 dimensions que tenen l’estètica exterior d’un forn o un microones. El cas és que a través d’unes càpsules són capaces de crear plats amb el sabor i la textura adequats perquè les persones amb disfàgia els puguin gaudir.

El coordinador del projecte, el doctor Bartomeu Ayala, explica a l’Agència Catalana de Notícies la importància del projecte.

Aquest tractament, també es pot exportar a altres malalties. Un d’aquests casos és el del tractament pel càncer, que fa perdre la gana. Tot i això, el futur immediat passa perquè les cuines domèstiques i els restaurants ja s’adaptin a aquest tipus de menjar.

De moment, una de les estudiants que hi participen, la Marina Vilaseca, explica que han aconseguit fer una croqueta sense tan sols fregir-la.

I ha sigut un èxit. Una de les pacients, la Judit xala després de tastar-la.

A Catalunya, el 15% de les persones majors de 65 anys pateixen problemes a l’hora de mastegar i empassar i la seva dieta consisteix en triturats i purés.