Alfred Figueras, el pintor santfruitosenc que protagonitza el 2018

195

Ara fa 38 anys, un 9 de gener, moria a Barcelona el pintor Alfred Figueras. Però ja en fa 120 que naixia a Sant Fruitós de Bages. En l’aniversari del seu naixement, el municipi ha decidit dedicar-li tot un any d’activitats per donar a conèixer la seva vida i obra entre la població.

La primera de les accions que s’han dut a terme és l’edició d’un calendari de paret que inclou les seves pintures i els passatges més importants de la seva vida i que s’ha repartit de forma gratuïta a alguns establiments del municipi i al mateix Ajuntament. La propera activitat prevista és una exposició de les seves pintures que s’inaugurarà en el marc de la Festa Major d’hivern.

No són les primeres accions que s’han fet al municipi.

El 1988, en el centenari del naixement del pintor, es va col·locar una placa commemorativa a la casa natal de l’artista, al carrer Padró, núm. 87 de Sant Fruitós de Bages. Un any després es va posar el nom d’Alfred Figueras a una plaça presidid a pel seu monument, obra de l’escultor Josep Barés.

Aquest any 2018, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el dedicarà a l’obra i figura de l’artista, per celebrar el 120è aniversari del seu naixement.

Però, qui era Alfred Figueras?

Alfred Figueras i Santmartí va néixer el 1898 i va morir el 1980. Quan tenia catorze anys, la seva família es va traslladar de Sant Fruitós de Bages a Barcelona.

Del 1917 al 1924 va estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja sota el mestratge de Francesc Labarta. Tot i que estava destinat a ser comerciant, el 1917, gràcies a l’Exposició d’Art Francès celebrada a Barcelona, tant ell com molts companys d’estudis, van descobrir l’impressionisme i el cezannisme com a alternatives al que s’estudiava a les acadèmies.

Va anar a París, on va poder conèixer i admirar de prop l’obra de mestres postimpressionistes com Cézanne, Van Gogh i Gauguin. Figueras es va sentir totalment identificat en l’obra de Paul Cézanne. De Matisse i dels fauves, en va aprendre el valor de la línia i la construcció, i dels cubistes, l’autonomia del color. Alhora va relacionar-se amb Picasso, Miró, Clarà i Pruna entre altres artistes catalans instal·lats a la capital francesa.

Com a conseqüència de la dictadura militar de Primo de Rivera, Alfred Figueras junt amb l’escultor i amic Rafael Tona, es van veure forçats a exiliar-se a Alger, ciutat colonial on van fundar l’Acadèmia Arts. A Alger es va relacionar amb els escriptors Gabriel Audisio i Albert Camus, i també amb l’arquitecte Le Corbusier, el qual va dissenyar la seva casa del Bosquet, al seu Sant Fruitós de Bages natal.

Amb la proclamació de la Segona República (1931), Alfred Figueras retorna a Catalunya i alterna periòdicament estades a Mallorca, Eivissa, París, la Provença i Algèria. Finalment va morir el 1980 a Barcelona i va pintar fins a l’últim moment.