Pla mitjà del futur alcalde de Sallent,Oriol Ribalta, davant de l'Ajuntament. Imatge del 28 de maig del 2019. (Horitzontal)

Aquest cap de setmana passat va fer un any des que el Govern espanyol va prendre la decisió de confinar totalment a la població. Avui a La Central hem repassat aquests darrers 365 dies amb els alcaldes de Sant Vicenç de Castellet, Soldona, Santa Maria d’Oló, Sant Fruitós i Sallent, i de pas conèixer quina és la realitat que viuen aquests municipis a dia d’avui.

Sallent

Un dels alcaldes que ha passat pels micròfons de La Central és el de Sallent, l’Oriol Ribalta. Entre altres temes, ha valorat l’any de coronavirus com “una muntanya russa plena d’incerteses

En aquest sentit i quan va esclatar la pandèmia Sallent va obrir tres línies d’actuació. En primer lloc, des de l’Ajuntament es van fer trucades a domicilis particulars per saber l’evolució dels diferents casos i per detectar si hi havia persones que no podien accedir a béns de primera necessitat. En aquests casos, l’Ajuntament ho proporcionava. En segon lloc, l’altre focus d’atenció ha estat la Residència municipal Sant Bernat, on l’impacte del coronavirus ha estat mínim, afortunadament. En tercer lloc, Ribalta assegura que s’han hagut de reinventar els serveis d’administració i adaptar-se a la nova realitat. En aquest cas, s’ha fet treball telemàtic i s’ha mantingut l’atenció telemàtica.

Aquest repte col·lectiu pels sallentins i sallentines es va complicar lleugerament quan el passat mes de setembre es va detectar un brot de Covid-19 al Grup de Gòspel de Sallent. En aquell moment, el brot només va afectar diversos membres del grup i no es va estendre pel poble. D’altra banda, Ribalta assegura que el passat 13 de març quan va començar la pandèmia a Catalunya, quatre dies abans ja es va tancar la residència i això ha estat clau per contenir el virus al centre.

Pel que fa al ritme de vacunació, Ribalta es mostra comprensible amb el baix ritme de vacunació perquè la gestió d’aquest servei no ha de ser fàcil.

 

Malgrat tot, Sallent ja ha començat a vacunar per sota dels 90 anys i esperen accelerar el ritme en les properes setmanes.

Sant Vicenç de Castellet

De fet, Adriana Delgado de Sant Vicenç de Castellet també seguia la mateixa línea d’Oriol Ribalta, i diu que al principi tot va ser una incertesa i on es van acomular els dubtes de tot plegat.

La mateixa Delgado assegura que la pandèmia ha afectat a tots als àmbits de la societat i també a l’administració, que s’han hagut d’adaptar. L’alcaldessa amb un punt d’optimisme diu que s’està avançant però s’ha de fer poc a poc per no haver de retrocedir després.  Així ho assegurava a la Central d’Ona Bages. 

La mateixa alcaldessa diu que el més complicat va ser el principi quan hi havia desconeixement del que estava passant. Diu que la falta de material i els pocs recursos dels que disposava l’Ajuntament van desembocar a un inici complicat. A dia d’avui ja s’està vacunant a les persones de més de 80 anys al poble perquè ja s’ha actuat a residència i serveis essencials.