Al Bages hi ha 75 béns immatriculats per l’església entre 1946 i 2015

143
Esglèsia de Santa Maria d'Horta d'Avinyó - Foto: Maria Rosa Ferre
Esglèsia de Santa Maria d'Horta d'Avinyó - Foto: Maria Rosa Ferre

L’església admet que té un miler de béns a tot l’estat espanyol que no li pertanyen i es compromet a regularitzar-los tots. És una xifra que surt d’una revisió que ha fet la conferència episcopal de les 35.000 immatriculacions que va fer l’església entre el 1998 i el 2015. A les nostres comarques hi ha, en total, 200 edificis i terrenys que són eclesiàstics gràcies a aquest mecanisme.

Segons dades de la Generalitat, entre el 1946 i el 2015 l’església va immatricular 75 béns al Bages; 116 al Solsonès i 13 al Moianès. Tots ells són la suma de llocs de culte, terrenys i edificis civils. 

Deixant de costat els terrenys i per concretar, al Bages els pobles on l’església té 5 o més béns són Manresa, Fonollosa Sant Mateu i Navàs. Entre les construccions més destacades hi ha el Conjunt Parroquial de Sant Vicenç o la Capella de Sant Marc, de Manresa.

Al Solsonès són els nuclis Sisquer i Busa, on hi té esglésies com la de Sant Pere de Montcalb o la de Sant Cristòfol. Ara bé, destaquen la Catedral de Sant Maria de Solsona i el Palau Episcopal.

Al Moianès, el poble amb més edificis immatriculats és Granera, amb 3, però a Santa Maria d’Oló també n’hi ha: l’església de Santa Maria d’Olí.

 

Sigui com sigui, les immatriculacions no són il·legals i consisteixen en ser la primera persona o institució en inscriure’s en el registre com a propietari d’un edifici. Ara la incògnita és saber quines n’ha fet de manera indeguda a les nostres comarques. De moment, però, la llista no s’ha publicat.