CARLOS ROJAS – OLGA GILI

Als Ajuntaments del Bages els hi ha caigut un gerro d’aigua freda al veure que el TC ha tombat l’impost de plusvàlua que cobraven en la venda d’immobles. Aquest impost suposava la segona font de finançament més important. 

Amb aquesta, ja són tres les vegades que el Tribunal Constitucional sentencia contra la reforma de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals feta pel govern d’Aznar el 2004. Aquesta nova llei no té efectes retroactius en els casos que hi hagi un pronunciament judicial en ferm. En els casos en què s’hagi impugnat i no hi hagi resolució, els ajuntaments hauran de tornar els diners. Des de l’Ajuntament de Sallent, el seu alcalde Oriol Ribalta assegurava que hauran de fer mans i mànigues amb els pressupostos. 

A tot això assegurava que ara els Ajuntament necessiten més finançament perquè són la figura número 1 pel ciutadà.

Ribalta per la seva banda també assegura que ara demanaran una mesura per compensar aquestes pèrdues. De fet, qui també assegurava que era un cop molt dur es l’alcaldesa de Sant Vicenç de Castellet, Adriana Delgado diu que arriba en un moment molt delicat on també s’han de planificar els pressupostos i els ingressos. 

De fet, qui valora també aquest canvi és l’Ajuntament de Sant Fruitós. Posen més èmfasi en el tant per cent que representava aquesta plusvàlua pel poble. Ho explica l’alcaldessa de Sant Fruitós, Àdria Mazcuñán.

A més a més, en el cas de Sant Fruitós, aquesta setmana les ordenances fiscals han tingut un gran protagonisme, ja que s’ha produït la seva aprovació inicial i la setmana vinent passaran per un Ple extraordinari, no exempte de polèmica. L’alcaldessa Mazcuñán, però, està tranquil·la al respecte. 

Pel que fa aquesta nova llei, en concret, el TC ha declarat que el canvi ve donat perquè el resultat sempre anava a favor dels Ajuntaments, encara que la propietat es vengués a un preu inferior al registrat. 

L’impost sobre les plusvàlues ha estat una important font de finançament dels ajuntaments: per exemple el 2018 van recaptar més de 2.600 milions d’euros amb aquest impost. Això és gairebé el 10% del total dels seus ingressos fiscals.