Sant Jordi a la Plaça Gran de Santpedor l'any 2017.
Sant Jordi a la Plaça Gran de Santpedor l'any 2017.

Després de no poder celebrar-se l’any passat a causa de la pandèmia, la tradicional festa catalana de Sant Jordi torna als carrers i a la presencialitat. Els pobles i municipis del Bages agafen amb moltes ganes aquest retorn, encara que les actuals restriccions sanitàries fan que la festa no sigui 100% normal. I doncs com ho celebrarà cada poble? Ho descobrim.

Sallent i Navàs

El Bages Nord recupera el Sant Jordi als carrers i, en alguns casos com Sallent, s’estendrà durant el cap de setmana amb motiu de la Setmana Cultural. Així doncs, les parades de roses i llibres sortiran al carrer, encara que amb limitacions. No totes les parades que abans sortien ho podran fer a causa de la pandèmia.

A banda d’això, hi haurà actes especials durant tot el dia de demà. A partir de les 17.15h es farà una teatralització de la llegenda a càrrec del grup Diaforé al Passeig 1 d’octubre. Acte seguit, al mateix Passeig, hi haurà una actuació musical del grup Combo Ara de l’Escola de Musica Cal Moliner de Sallent. I tancarà el Cor Jove amb un espectacle de música moderna.

Més enllà d’això, el regidor de Cultura de Sallent Diego Miranda, creu que recuperar el Sant Jordi aquest 2021 suposa veure la llum al final del túnel

 

Mentrestant, a Navàs tot i no ser un poble amb una ferma tradició pel Sant Jordi, els carrers tornaran a poblar-se de parades. A més, la llibreria Obradors farà presentacions de llibres d’autors locals amb signatures dels mateixos.

Enguany, i a causa de les restriccions, el Sant Jordi estarà més present que mai als pobles per bé que tradicionalment la gent s’ha traslladat a Manresa o Barcelona per gaudir de la festa. En parla Genís Sadurní, regidor de cultura de Navàs.

Cardona

A Cardona les activitats començaran el mateix divendres a les 7 de la tarda amb la presentació del Llibre Imatges i Pensaments, un llibre de l’Associació Albada contra el càncer dedicat a Montse Salinas i Company. L’acte comptarà amb la presència de la regidora de Salut, Lluïsa Aliste.

Durant tot el dia de Sant Jordi, les llibreries posaran les parades de llibres al carrer i les entitats, associacions i escoles participaran a la festa oferint roses i punts de llibre.

Ja dissabte, l’Agrupament Escolta Hug Folc organitza una jornada dedicada als més petits amb activitats que començaran a 2/4 d’11 del matí amb un conta contes a càrrec de Rosa Fité. A les 12, la Plaça de la Biblioteca, es presentarà el llibre La Xica que sí que sí, de Clara Ballarà.

Al Moianès, la Diada de Sant Jordi també pren els carrers i places amb actes a gairebé totes les poblacions de la comarca. 

La majoria de pobles disposaran de parades de llibres i roses amb la seguretat i la distància necessària tal i com marca el pla del Procicat de Sant Jordi. 

Moià

A Moià, per exemple, hi haurà paradetes a la Plaça Major i davant de les llibreries i floristeries. A més, tots els alumnes de les diferents escoles faran una lectura de textos a l’aire lliure sota la campanya anomenada “Llegim al carrer”. Es mouran durant tot el matí entre la Plaça Francesc Sagrera, on hi ha la biblioteca, la plaça Sant Sebastià davant de l’Ajuntament, la plaça Can Rocafort, la plaça Major i el Parc Municipal. En aquest sentit, l’Espai Musical també ha preparat concerts de petit format en diverses places. A la tarda, es durà a terme una hora del conte especial amb l’espectacle “Sant Jordi al revés”, a càrrec de la companyia “La Minúscula”. Això serà a la zona del llac del parc a dos quarts de sis de la tarda. 

Santa Maria d’Oló

D’altra banda, Oló ha preparat dos actes per avui divendres. Un és la presentació d’una pintura terapèutica, un quadre anticovid dissenyat per Glòria Segalà. Serà al matí d’11h a 1h i a la tarda de 6h a 8h a l’Espai Hemalosa. Precisament a les 8h de la tarda, el mateix centre acollirà un concert del pianista Roger Illa.