Així ha estat la primera setmana de vacunacions a les residències de casa nostra

216
La primera vacunada de la Catalunya Central Leo Sánchez Hervas a la residència assistida de la Font dels Capellans.

Els residents/es i el personal que treballa a les residències d’avis i àvies han estat dels primers a rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19. La majoria de residències de casa nostra ha completat la primera setmana de vacunacions i espera la segona dosi al cap de 21 dies naturals per finalitzar el procés. A la Central d’Ona Bages hem parlat amb algunes d’elles.

Sallent, de les primeres

La Residència Municipal Sant Bernat de Sallent ha estat de les primeres a completar la primera dosi de la vacuna a tots els seus residents i a part del personal que hi treballa. La seva directora, Maria Rosa Igual, explicava a La Central que les vacunacions van tenir lloc el passat dijous dia 7 i que el personal la va rebre amb il·lusió.

 

Tret d’algun dolor de braç o mal de cap, cap resident ha tingut efectes secundaris. Tampoc aquest cansament que pot sorgir dos dies després de rebre la dosis i que avisa el Departament de Salut. A banda d’això, Maria Rosa Igual detalla que els residents i residentes van rebre la vacuna amb especial alegria.

 

Igual explica que han rebut informació per part de l’ACRA i també dos seminaris web de vacunació per part de la Generalitat. Un d’aquest dirigit al personal sanitari i l’altre al no sanitari. Una informació que, Igual, valora perquè aporta informació valuosa sobre el contingut de la vacuna i ajuda a resoldre dubtes i pors.

Finalment Igual ens ha parlat de la logística tan especial que té aquesta vacuna, a l’hora de per ser traslladada i conservada

 

La propera dosi de la vacuna de Pfizer serà administrada als residents de Sant Bernat el proper 28 de gener, és a dir, al cap de 21 dies naturals de la primera dosi.

D’altra banda, el Departament de Salut ha notificat que demà, a partir de les 16:30h, procediran a posar la vacuna de la Covid-19 a tots i a totes les residents i personal de la Residència d’Avis i Àvies de Navàs.

A Sant Fruitós, el 95% de residents vacunats

A Sant Fruitós, la residència l’Onada – Els Lledoners ja té un 95% dels residents i un 85% dels professionals vacunats. Ara esperen instruccions per saber quan començaran a posar la segona dosis a la residència.

Després de no poder veure als familiars presencialment per Nadal, els avis esperaven les vacunes amb candeletes. De fet, la directora de la residència, Anna Boet, explicava a La Central d’Ona Bages que l’arribada va ser molt emotiva.

Segons Boet, la principal de posar-se les vacunes a Sant Fruitós és poder tornar a veure la seva família cara a cara.

En línies generals, tant els residents com els professionals van donar el vist-i-plau a vacunar-se. Només tres avis s’han quedat sense posar-se la primera dosi. Dos d’ells per motius mèdics i un tercer s’hi va negar.

En quant als efectes secundaris, només s’han vist en un parell de profeessionals que han tingut febre. La resta han passat la primera dosi de la vacuna amb mal de braç.

L’ACRA demana vacunar a tothom qui no tingui COVID

Els percentatges del procés de vacunació a la Catalunya Central són transportables a tot el país. Segons l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, entre residents i professionals de residències blanques i verdes, és a dir, sense casos de COVID, es toca el 90% de la vacunació.

Són dades que va donava la presidenta de l’ACRA, Cinta Pascual a La Central. Creu que en aquestes residències és possible acabar de posar la primera dosi abans no acabi la setmana, com va dir la consellera de Salut, Alba Vergés, fa uns dies. Tot i això, Pascual reivindica que no es deixin de costat les altres residències i es comencin a vacunar tots els avis lliures de COVID a les qualificades com vermelles, grogues i, també, als centres de dia.

En aquesta línia, posa una data límit per posar la primera dosi a tothom qui no tingui COVID-19: el 20 de gener. És el mateix dia que s’hauria de començar a distribuir la segona dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech.

També insta a tots els professionals que treballin amb gent gran a vacunar-se per la salut de tots els avis catalans.