Adriana Delgado a punt de judici pels debats sobre monarquia i autodeterminació

186
La magistrada instructora veu indicis de desobediència per permetre les resolucions suposadament vetades pel TC
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha deixat a punt de judici l’exsecretària quarta Adriana Delgado i alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet Adriana delgado. Amb ella també estan citats el conseller d’Empresa i Treball i expresident del Parlament, Roger Torrent, i tres exmembres més de la Mesa de la cambra catalana. Ho estan per haver permès debatre resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació el novembre del 2019. La magistrada instructora, un cop conclosa la investigació, veu indicis de desobediència.

En la interlocutòria de finalització de la instrucció, la magistrada Maria Eugènia Alegret assegura que el Parlament “no és un lloc immune al compliment de la legalitat i al principi de jerarquia normativa”. Així, admet que la Mesa no ha de verificar la inconstitucionalitat de totes les iniciatives parlamentàries, però sí que ho pot fer amb aquelles que ho són clarament, i més encara si ho ordena el Tribunal Constitucional. Per això, la magistrada considera que els quatre exmembres de la Mesa no es poden emparar en la seva inviolabilitat parlamentària, que lliga més a la llibertat d’expressió que a la decisió de deixar tramitar dues iniciatives que estaven sota advertència del TC.

En la seva querella, la fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera hi constava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O, reiterava la reprovació del Rei.