Activat el Pla d’Alerta PROCICAT pel descarrilament d’un tren de potassa a Santpedor

110
Activat el Pla d'Alerta PROCICAT pel descarrilament d'un tren de potassa a Santpedor

La Generalitat ha activat aquesta tarda el Pla d’Alerta PROCICAT pel descarrilament d’un tren que ha vessat 40 tones de potassa. Gran part d’aquest vessament ha anat a parar a La Sèquia, per la qual cosa s’ha tallat el flux d’aigua en el tram de l’accident, a prop d’Ampans, i s’ha desviat cap a la depuradora.

La Sèquia abasteix d’aigua varis municipis del Bages, inclòs Manresa, tot i així Aigües de Manresa ha volgut llençar un missatge tranquil·litzador: “el vessament no afectarà la població, i ha prou aigua de reserva i l’estructura del canal no està afectada”. Des de la companyia d’aigües ara treballen a contrarellotge per treure la potassa de l’aigua i evitar que aquesta es vegi alterada. De la resta de residus vessats se’n farà càrrec l’Agència de Residus de Catalunya, mentre que Ferrocarrils de la Generalitat s’encarregarà de treure els vagons extraviats amb grues de gran tonatge.

L’accident recordem, ha tingut lloc avui a les 16h i 10 minuts de la tarda, quan un tren de mercaderies ha bolcat 13 dels seus 20 vagons i ha vessat 40 tones de potassa (d’un carregament de 45). Aquesta és una via només transitada per trens de mercaderies, que arriba fins al Port de Barcelona. Efectius de bombers, Policia Local, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, Ferrocarrils de la Generalitat i Agència de Residus de Catalunya; s’han desplaçat allà per evitar mals majors i treballar en la neteja de la zona.