La Festa de l’Escudella de Castellterçol torna a obrir les festes populars al Moianès després de dos anys de pandèmia.

La festa de l’Escudella va ser l’última celebració que es va celebrar abans del primer confinament del 2020, aquest dimarts, dos anys més tard ha estat la festa que ha tancat aquest llarg parèntesi. 4000 racions de caldo s’han repartit entre els veïns del Moianès que s’han acostat a celebrar el dimarts de carnaval a Castellterçol. Miquel Catot, cap de colla dels Escudellers de Castellterçol, es mostrava satisfet de tornar a la Plaça Nova. 

Unes convidades especials d’enguany a la festa de l’escudella han estat les dues historiadores que durant aquest parèntesi provocat per la pandèmia han començat una investigació sobre els orígens de la festa, la Montse Piñeiro i Virginia Cepero ens explicaven l’experiència de fer d’escudelleres. 

Amb els resultats de la recerca sobre la festa de l’escudella es farà el primer número d’una nova col·lecció que l’ajuntament està ideant sobre el patrimoni cultural de Castellterçol. 

Precisament aquesta recerca historiogràfica és l’element principal en què l’ajuntament de Castellterçol es recolza per demanar a la Generalitat que la festa sigui inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Aquesta és precisament la màxima distinció amb què una festa popular pot ser reconeguda a Catalunya i que a la vegada li dota d’un grau de protecció que busca garantir la seva conservació. Les dues historiadores ens explicaven les primeres mencions d’aquesta festa.

A la Festa també ha vingut el director del Departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central Francesc Serra que defensava la inclusió de la festa en el Catàleg.

Ara el departament de patrimoni de la generalitat avaluarà l’estudi històric sobre la festa de l’escudella de Castellterçol i en uns mesos determinarà si entra al  Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.