Valentí Vall Riu i Josep Girbau Morral, eren els dos veïns d’Avinyó que un cop acabada la Guerra Civil van ser deportats a camps de concentració nazis. Ara, ajuntament i l’institut escola Barnola treballen amb els alumnes de primer d’ESO, en un projecte de memòria històrica fet a partir de les vivències dels dos veïns represaliats pel nazisme. Fina Sanfeliu és regidora d’educació d’Avinyó. 

 

A més a més, des de l’ajuntament s’han proposat que aquest projecte de memòria històrica deixi empremta en la trama urbana del poble. Per això, el pròxim 12 de febrer col·locaran una llamborda Stolpersteine, a davant les cases on varen viure Valentí Vall i Josep Girbau. Fina Sanfeliu ens explicava que faran un acte amb la presència de l’alumnat de l’escola.

 

D’aquesta manera Avinyó se suma a la iniciativa que recorda els represaliats pel nazisme que va començar el 1996. A partir d’una iniciativa de l’artista Gunter Deming, per unir art i memòria, es van col·locar les primeres llambordes dedicades a persones jueves víctimes del règim nacionalsocialista a Berlin.