Adriadna Delgado reitera que aquest procés judicial és injust

212

L’alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet i la l’exmembre de la Mesa del Parlament Adriadna Delgado, ha contestat a les preguntes del seu advocat i a la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha reiterat que aquest procés judicial és “injust”. Els quatre polítics defensen davant del TSJC el paper de la Mesa del Parlament com a “garantia democràtica” i que no ha de ser un “òrgan censor sinó que ha de garantir el debat polític”.

En la seva querella, la fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera hi constava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O, reiterava la reprovació del Rei.

Per altra banda, l’expresident del Parlament i conseller d’Empresa i Treball Roger Torrent juntament amb Delgado només han respost als seus advocats i per això les declaracions han anat molt ràpid. Torrent diu que va deixar debatre sobre monarquia i autodeterminació per protegir el dret de la ciutadania. Torrent assegura que els lletrats no van ser taxatius sobre la il·legalitat de la tramitació. 

Torrent, així doncs, ha defensat el paper de la Mesa com a garant de la llibertat de debat a la cambra. Per això, segons ell, no va paralitzar aquells debats, perquè això podria obrir la porta al fet que l’Estat pogués amenaçar qualsevol debat sobre un tema que no l’interessés. Per altra banda, Torrent diu que els lletrats deien que les advertències del TC eren “vagues i inconcretes” i no ordenaven paralitzar la tramitació dels dos debats.

Si el procés acaba en condemna, ha dit que seria un “precedent nefast democràticament” perquè limitaria la llibertat d’expressió i es projectaria cap al futur. 

Fent una mica de memòria. De què se’ls acusa?

Per una banda, el 28 d’octubre del 2019 la CUP-CC va registrar una moció on s’expressava la voluntat del Parlament “d’exercir de forma concreta el dret de l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català”. El 29 d’octubre la Mesa la va admetre a tràmit, el 5 de novembre es van desestimar les peticions de reconsideració del PPC, PSC i Cs i el 12 de novembre es va debatre i aprovar al ple. 

I per altra, en el cas de la segona resolució, sobre la reprovació del Rei, la fiscalia recorda que el 22 d’octubre JxCat, ERC i CUP-CC van registrar la proposta de resolució de resposta a la sentència del Suprem que incloïa una declaració que afirmava que “el Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia”. La Mesa ho va admetre a tràmit, el 29 d’octubre es van desestimar les peticions de reconsideració i el 12 de novembre es va debatre i aprovar al ple.