37 alumnes del Gerbert d’Aurillac comencen avui les Proves d’Accés a la Universitat

79
sele_1r_dia_gerbert_daurillac_juny_2016

L’alumnat que ha aprovat el batxillerat s’examina des d’avui i fins dimecres, de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), l’anomenada selectivitat. Són 37 alumnes de l’institut Gerbert d’Aurillac que s’examinen a l’institut de Lacetània de Manresa. Després de preparar-se durant 3 setmanes, han començat avui amb les proves de castellà, català i escollien entre economia o química. També hi havia la prova d’anàlisi musical, però ningú de l’institut de Sant Fruitós s’avaluava d’aquesta matèria.

Alguns segueixen a la tarda, segons el batxillerat i la carrera que vulguin cursar l’any que ve, amb dibuix tècnic i literatura castellana. La coordinadora de Batxillerat del Gerbert d’Aurillac, Anna Dueso, explicava que avui han quedat abans d’hora amb els que s’examinaven, per situar-se i acabar de repassar. Molts d’ells estan nerviosos perquè necessiten una nota de tall alta i porten estudiant molts dies. Una alumna explicava que durant l’últim mes s’havia llevat a les 7 i havia anat a dormir a les 2 de la matinada per estudiar.

El segon dia de les PAU els alumnes s’han d’examinar: d’història o d’història de la filosofia; anglès; de ciències de la terra i del medi ambient o de disseny o de matemàtiques. A la tarda, d’electrotècnia o d’història de l’art.

L’últim dia tothom va més per lliure perquè hi ha les proves específiques de física, geografia, dibuix artístic, llatí, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual i grec. A la tarda, es fan les proves de literatura catalana o tecnologia industrial.

Les proves es poden separar en dues fases: la general i l’específica. Per examinar-se de la sele és obligatori fer la fase general, que inclou català, castellà, anglès, una matèria de modalitat i han d’escollir entre filosofia o història. La nota de la selectivitat es calcula ponderant amb un 60% les notes del batxillerat i un 40% les notes de la fase general.

La fase específica inclou l’examen de com a màxim tres matèries de modalitat, és voluntària, i serveix per pujar nota. En la fase específica es multipliquen els resultats dels exàmens per 0,1 o 0,2 segons el grau al qual es vulgui entrar.

Els alumnes de BATXIBAC, del batxillerat francès, es van examinar fa un parell de setmanes de la seva sele, que per cert han aprovat els 10 i amb bona nota. Si han aprovat el Batxibac tenen 2 opcions. O bé entren a les universitats franceses o espanyoles amb la nota del Batxibac i se’ls calcula la nota d’accés a la universitat comptant un 70% les notes del Batxibac i un 30% el BAC. O bé es matriculen a les PAU per accedir a les universitats catalanes i espanyoles. Si escullen tornar-se a examinar al juny, poden escollir entre fer la fase general i no fer l’específica, fer la fase general i l’específica o bé només fer la fase específica que se sumarà a la nota del Batxibac.

Imatge. Alguns dels alumnes del Gerbert d’Aurillac que s’examinaven avui, just abans dels exàmens d’economia i de química.