Ràdio Oló Ràdio Oló Ràdio Sallent Ràdio Sant Fruitós Ràdio Santpedor Ràdio Avinyó Ràdio Súria

Un dron pioner dissenyat a Moià permetrà actuar en emergències encara que no hi hagi cobertura

El BCN Drone Center, ubicat a Moià, ha creat el dron “Oryx”. Un aparell equipat amb tecnologia punta que permet oferir imatges des de qualsevol punt del país encara que no hi hagi cobertura mòbil. 

Un fet que, segons ha destacat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, és especialment important en situacions d’emergència com són rescats o incendis. 

El projecte pilot ‘Oryx’ consisteix en el desenvolupament d’un dron d’ala fixa amb capacitat per actuar en situacions crítiques. L’aparell disposa de fins a 26 hores d’autonomia i té una capacitat per transportar fins a 7 quilos i mig de càrrega. A més, pot cobrir àrees molt extenses, volar a més altura i té una autonomia molt més gran que els drons utilitzats fins ara pels cossos d’emergències i seguretat de la Generalitat. De fet, els que ara s’utilitzen són molt més lleugers però només disposen d’una autonomia de vol d’una sola hora i una capacitat de càrrega de menys de 500 grams.

Les característiques del nou dron “Oryx” s’equipara a la funcionalitat d’altres mitjans aeris, com ara helicòpters o avionetes, però amb els avantatges d’una aeronau no tripulada. Això comporta menys risc humà, menys cost d’adquisició, menys emissions de CO2, una autonomia molt superior i més hores de servei, ja que pot volar amb condicions de foscor. El Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, explica que aquesta iniciativa busca crear ocupació de qualitat i fomentar la innovació. 

El dron ha estat batejat per l’empresa CATUAV amb el nom d’ “Oryx” per la similitud de les seves prestacions amb les de l’antílop africà. Un animal que té una gran resistència a les temperatures extremes i la falta d’aigua, i que també és capaç de mantenir-se al galop durant molts quilòmetres de manera sostinguda.