28.000 alumnes tornaran avui a les escoles de la Catalunya Central

168
Un infant amb la mestra a l'entrada de l'escola. FOTO: ACN
Un infant amb la mestra a l'entrada de l'escola. FOTO: ACN

Les dades

Més d’un milió i mig d’estudiants tornaran avui a les aules. Ho faran, obligatòriament, amb la mascareta posada i amb una ratio recomanada de 20 alumnes per classe. Tot i això, un 30% dels grups no la podran complir.

Al Bages tornaran a l’escola primària i infantil més de 16.500 alumnes i a secundària, 8.100. Al Moianès 1.100 entre P3 i sisè i 450 a l’ESO. 

Pel què fa al Solsonès a Educació Infantil s’esperen un total de 445 infants repartits en 23 grups. D’aquests, 158 comencen la seva etapa escolar a les aules de P3. A Primària seran 795 alumnes en 41 grups.

A Educació Secundària, 152 alumnes passaran de 6è a 1r d’ESO: una etapa que reunirà un total de 600 alumnes en 25 grups. I finalment, als instituts del solsonès hi haurà 6 grups de batxillerat amb un total de 132 alumnes.

En total, doncs, a la Catalunya Central en seran gairebé 28.000 els alumnes que tornaran al seu centre després de no haver-lo pogut trepitjar des del març.

Les mesures

Per reduir els contagis, l’entrada als centres serà per torn i a partir de 6 anys, tots hauran de dur mascareta. A més, el Departament d’Educació ha insistit en que la mesura més important són els grups estables de convivència entre alumnes. Els centres hauran de vetllar per complir les normes bàsiques de distància i higiene de les mans.

En el cas de la distància, s’haurà de mantenir quan els alumnes estiguin lluny dels grups de convivència. Per evitar que interactuin entre ells, les sortides al pati també seran per torns. El mateix que passarà al menjador, on les taules estaran separades per grups i amb distància d’una cadira si no es pot fer la divisió.

Què fer en cas de símptomes?

Els símptomes en els alumnes també jugaran un paper clau en el retorn de les aules. Els departaments de Salut i Educació han establert un protocol perquè els alumnes amb una temperatura superior als 37,5 graus no podran entrar als centres. La feina de prendre la temperatura l’hauran de fer els pares a casa i els centres quan arribi l’alumnat.

Els símptomes que tenen relació amb el COVID. És a dir la dificultat per respirar, el mal de panxa, els vòmits o la diarrea, el mal de cap, el malestar o els dolors musculars, tenir cal freds i l’alteració del gust o l’olfacte. També, combinats amb febre, ho són el mal de coll i la congestió nasal.

En cas que els símptomes es presentin un cop el nen ja està a l’escola, el professorat l’haurà de dur a un espai ventilat i avisarà a la família perquè el duguin al cap. Allà, els hauran de fer una prova PCR si veuen que els símptomes són compatibles amb el COVID. El protocol també estableix que el centre pot interrompre l’activitat lectiva si hi ha casos positius de dos o més membres que formin part d’un grup de convivència diferent.