Arranca així la tercera edició de l’Obrador d’Arrel, un espai de creació artística a partir de la cultura popular i tradicional. Aquest any, amb un protagonisme especial per la fusió entre el folklore i la modernitat.

Tot plegat tindrà un tret de sortida el dia 5 d’octubre: l’espectacle Evoé, embrionari del festival Clàssics. Serà un ritual catàrtic en forma de diàleg entre Catalunya i la Puglia, al sud d’Itàlia. La seva missió és internacionalitzar la cultura catalana i les propostes de l’obrador d’arrel.

A partir d’aquí, les 23 propostes d’aquest any es dividiran en tres blocs. El primer de tots és l’obrador internacional, que busca fer de trampolí a propostes del territori. Aquí, a banda del ja esmentat Evoé, també es podran veure altres espectacles com “Mediterranean Bagpipes Company”, que unirà musicalment tres regions de la Mediterrània: Catalunya, Itàlia i Turquia. 

Arts en viu

El segon bloc, anomenat “Arts en Viu”,  és el que comprèn més propostes i on es fa palesa la hibridació entre allò tradicional i allò modern. Aquí, l’obrador manresà viatjarà per universos molt variats. Tots ells, però, amb un denominador comú: la recerca dels orígens, de les arrels en combinació amb el feminisme, les noves identitats de gènere i l’avantguardisme musical i artístic. 

En aquest bloc hi haurà projectes des de reinterpretar la tradició musical femenina amb sons de tot l’Estat i del Mediterrani fins a fusionar la veu i l’estil de Jazzwoman amb la cobla. Tot plegat passant per d’altres com  l’exploració de les velles cançons de pandero, ballarins amb altaveus com a esquelles, o espectacles on el públic haurà de llegir un llibre en directe. 

 

El territori

L’obrador vol ser un espai local, però amb propostes amb projecció internacional. Ara bé, el territori és el teló de fons de tot plegat. Per exemple, amb la peça “Foradada”, que recrea a través de l’expressió oral la llegenda de la pedra foradada de la muntanya de Montserrat. 

És una historieta que diu que aquesta roca, que marca el límit entre els termes del Bruc i Marganell, va ser creada pel diable, que buscava la manera de tornar a l’infern. Es diu també que qui aconsegueixi passar pel forat amb una galleda plena d’aigua a la mà sense vessar-ne ni una gota canviarà misteriosament de sexe. (Altres versions diuen que qui aconsegueixi la fita es casarà al cap d’un any). És per això que l’espectacle també reflexionarà sobre les identitats de gènere.

 

La novetat: obrador en comunitat

Enguany l’obrador presenta una novetat. Són 3 propostes que compten amb la implicació d’un esbart, un grup de diables i una coral. Aquesta última farà un concert homenatge a Joan Anselm Clavé amb motiu dels 200 anys del seu naixement i 150 de la seva mort.