
Els cellers del Bages enllesteixen aquests dies una de les veremes més complicades dels darrers anys. Les condicions meteorològiques de principi d’any i, especialment, les pluges de la primavera van fer proliferar la propagació del míldiu a molta velocitat. Llorenç de Ferrer, enòleg del celler Les Acàcies d’Avinyó explica que aquest any ha sigut impossible aturar aquest fong.
Les gelades i les pedregades de principi d’any van afectar algunes vinyes bagenques, però van ser especialment les pluges constants dels mesos d’abril, maig i juny, i també les temperatures elevades, el que van fer proliferar els fongs. Aquest fet ha comportat la pèrdua de part del raïm. Tot i que l’afectació no ha estat la mateixa a tots els cellers de la comarca, des de la DO Pla de Bages calculen que, ara per ara, la producció podria caure un 25%. Ho explica Miquel Palau, vocal de la DO Pla de Bages.
Tot i que la producció vinícola caurà respecte l’any passat, tot apunta al fet que el vi serà de més qualitat. Des de la DO Pla de Bages, Miquel Palau recalca que malgrat que la meteorologia no els va acompanyar a principis d’any, sí que ho ha fet al tram final de l’estiu.
La pandèmia també ha afectat el sector, sobretot a l’hora de la distribució i la comercialització del vi. Malgrat tot, el vocal de la DO Pla de Bages creu que la comarca té la sort de no tenir grans volums de producció. Aquest fet fa creure a Miquel Palau que l’impacte es patirà menys a nivell general.