Més de 200 santfruitosencs van participar, dissabte, a la Marxa de Torxes per la Independència que va organitzar el col·lectiu local de l’Assemblea Nacional Catalana. Enguany el temps hi acompanyava, i és per això que l’assistència es va quadruplicar.

La marxa va començar a les 9 del vespre, després de la lectura del manifest. Un discurs marcat, sobretot, per la manifestació a Barcelona amb motiu de la Diada de Catalunya. L’antic coordinador de l’ANC de Sant Fruitós de Bages, Pep Mas, assegurava al manifest que sempre s’ha dit que “la independència no era fàcil” però que “aquesta mobilització ja seria l’última”. “Ara tenim una data per la independència”, afegia Mas, “la més important de les nostres vides”.

Així ho va fer saber també l’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, que va reafirmar les paraules de Mas i afegia que tenien un repte: “convèncer als que no ho estan”. Batanés, a més, va aprofitar per tranquil·litzar als veïns que es preguntaven si l’alcalde havia signat el decret per la convocatòria del referèndum d’autodeterminació del proper 1-O. “Sant Fruitós aposta per la independència, Sant Fruitós vol votar“, afirmava Batanés. I és que el mateix dijous, a 2/4 d’11 del matí, l’ajuntament feia saber a la Generalitat que permetria votar. Així mateix, l’alcalde del municipi va aprofitar per fer una crida als veïns per citar-se a les urnes el primer d’octubre.

Al ritme dels tabalers de la colla “Asmodaics i Goliaters”, i darrere els gegantons Isarn i Aigó, la marxa va començar amb una filera de 100 torxes que va recórrer el municipi des de la Plaça de l’Església fins al Cobert de la Màquina de Batre, passant pel carrer Padró i la carretera de Vic. A l’arribada, els membres de l’ANC van repartir papers amb un “Sí”, el lema de la Diada de Catalunya, per fer un joc amb els assistents: que cadascú fes una pregunta on la resposta fos el contundent “Sí”. A tall d’exemple, el coordinador de l’entitat, Gabriel Benet, va preguntar “votarem?”, i el públic va aixecar els cartells del “Sí”.

L’acte va comptar també amb l’actuació de l’Agrupació Coral Sant Fruitós, dirigida per Anna Maria Riera, que van cantar el Cant de la Senyera, l’Estaca i Abril del 74, entre altres.

Escolteu la lectura del manifest, a càrrec de Pep Mas:

Escolteu el discurs de l’alcalde, Joan Carles Batanés: