Les reaccions al discurs del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i la seva declaració d’independència i posterior suspensió, tampoc s’han fet esperar a Sallent. “Molta gent ha fixat la seva atenció en el que passi en aquesta cambra”, va dir ahir. I no es va equivocar, perquè tant partits polítics com ciutadans del municipi van seguir la compareixença que, des d’un principi, semblava que havia d’acabar amb la proclamació de la República Catalana.

D’aquesta manera, l’alcalde David Saldoni diu que Catalunya es troba al final del camí per esdevenir un estat independent i considera el diàleg que va oferir ahir Puigdemont a l’Estat Espanyol i Europa l’última oportunitat per a la mediació:

En la mateixa línia, la regidora d’ERC a Sallent, Pilar Sala, veu la suspensió temporal com la possibilitat d’aconseguir més suport a escala internacional. De fet, agraeix la prudència del president i nega que sigui “un pas enrere”:

Per la seva banda, des de la CUP es reafirmen en el seu discurs d’aconseguir la independència des del carrer. La regidora Èlia Torrescassana, doncs, insisteix en què no van aplicar “precisament” els resultats del referèndum però que des del carrer no “afluixaran”, ja que qui mana és el poble:

Tot i això, els partits polítics de Sallent favorables a la independència de Catalunya coincideixen en què “estem en un moment transcendental” i que Puigdemont ha de deixar “poc marge de temps” al diàleg per poder declarar la futura República.

El 10-O a Sallent

Tot i que una trentena de sallentins van desplaçar-se fins a Barcelona per mostrar el seu suport al president Puigdemont, altres veïns van fer-ho des del municipi, on es va instal·lar una pantalla a la Plaça Joan Vilaseca per seguir en directe la compareixença. Els assistents asseguren que es pensaven que Puigdemont faria la declaració unilateral d’independència, però, “en fred”, ho veuen com una decisió “responsable”. Així, creuen que és “el que havia de fer” per evitar que el govern espanyol torni a recriminar que la Generalitat no vol dialogar:

Rajoy, però, ja ha demanat a Puigdemont aquest matí que executi la declaració d’independència per tal de poder aplicar l’article 155 de la Constitució Espanyola, que permet a l’estat intervenir per obligar a les autoritats d’una Comunitat Autònoma a complir la llei.