OnaBages
L’Adbul ens presenta els seus orígens, a Indrets del món, ens fa viatjar en el temps fins a la Illa de Gorée per aprofundir en el comerç dels esclaus de segles passats.
Si naveguem en la història d’Àfrica occidental, ens topem amb la vergonya que el principal interès comercial europeu allà, va ser des del segle XVI fins a mitjan XIX, el tràfic d’esclaus fins a Amèrica. Entre 10 i 20 milions de negres africans.
Tant a l’Àfrica actual com a Europa, es tendeix poc a desenterrar els foscos episodis del comerç d’esclaus del passat. La veritat és que els fets impedeixen tenir una consciència històrica tranquil·la. Totes les grans potències europees de l’època, portuguesos, holandesos, anglesos, francesos i espanyols es van enriquir a costa de l’esclavitud dels negres africans, que van fer possible l’explotació de les riqueses d’Amèrica. Els africans tampoc queden lliures de culpa. Tant els àrabs com els reyezuelos tribals locals van ser, durant segles, els proveïdors d’aquesta preuada mercaderia humana.
Durant quasi 4 segles, para milers d’africans esclavitzats, Gorée es va convertir en un lloc de pas dins d’una tragèdia ja escrita, en la qual ells jugaven el paper de víctimes. Actualment l’illa és per als artistes un lloc d’acolliment, un trampolí per reflexionar sobre el succeït, impedint l’oblit d’una tragèdia humana que avui en altres escenaris i amb altres formes, encara continua.

Els comentaris estan tancats

DES DE DINS - ONA BAGES SCCL © 2016